Jak usunąć swoje dane po odejściu z pracy

Nic nie trwa wiecznie. Aby rozwijać się w swojej karierze zawodowej, być może będziesz musiał zrezygnować z pracy, którą lubisz dzisiaj. Nie chodzi tylko o wspomnienia, które budujesz podczas pracy w pracy, Twoje urządzenia robocze gromadzą dane, które mogą być zarówno zawodowe, jak i osobiste. Twoje stanowisko pracy zostanie przydzielone komuś innemu, gdy oficjalnie zrezygnujesz z zajmowanego stanowiska.

Jak usunąć swoje dane po odejściu z pracy

Aby upewnić się, że Twoje dane nie dostaną się w czyjeś ręce, oto kilka wskazówek, jak usunąć swoje dane po odejściu z pracy.

Twoje urządzenia przechowują ważne informacje

Smartfon, który nosisz, zawiera więcej informacji o Tobie niż jakiekolwiek inne urządzenie. To miejsce, w którym przechowujesz teksty, zdjęcia, filmy i przeglądasz pliki związane z pracą w podróży. Twój służbowy laptop to miejsce, w którym codziennie wykonujesz wszystkie ciężkie zadania. Konto Google łączy wiele różnych usług, takich jak YouTube, Gmail, Mapy. Możesz też być zalogowany na różnych innych platformach. 

Punktem do narysowania jest to, że na twoich urządzeniach jest więcej danych, niż zdajesz sobie sprawę. Twoja aktywność w Internecie lub kontach w mediach społecznościowych może zostać ujawniona komuś innemu, jeśli nie podejmiesz pewnych kroków przed zaznaczeniem ostatniego dnia w pracy. 

Jak usunąć dane z komputera służbowego

  • Zrób kopię zapasową

Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to wykonać kopię zapasową wszystkiego, co należy do Ciebie. Pamiętaj, że dane związane z Twoją pracą są poufną własnością firmy. Nie możesz i nie powinieneś tworzyć kopii zapasowych takich danych. 

Liczymy, że będzie to tylko kilka koncertów. W takim przypadku platformy do przechowywania w chmurze, takie jak Dysk Google lub Dropbox, wykonają zadanie. 

  • Wyloguj się ze wszystkich kont

Prawdopodobnie używasz konta Google, aby uzyskać dostęp do usług, takich jak Gmail. Pozostanie zalogowany w przeglądarce, dopóki się nie wylogujesz. Jak krótko wyjaśniono powyżej, konto Google zapewnia dostęp do wielu innych platform Google. Ale dotyczy to nie tylko Google i innych usług w chmurze; być może zalogowałeś się na platformach takich jak Stackexchange, Github, Quora, Linkedin, Twitter i innych. 

Uwaga: Nie usuwaj historii przeglądania, jeśli historia przeglądania, zapisane hasło itp. są zapisane na koncie przeglądarki. Usunięcie któregokolwiek z tych danych spowoduje usunięcie go z samego konta. Zsynchronizuj swoje konto przeglądarki, a następnie wyloguj się z tego konta. Spowoduje to natychmiastowe usunięcie wszystkiego, co jest związane z Twoim kontem. 

  • Usuń swoje logins

Jeśli korzystasz z oddzielnego konta przeglądarki (lub w ogóle nie korzystasz z konta) specyficznego dla bieżącej pracy, to po prostu synchronizacja i wylogowanie się z konta nie wystarczy. Zapisywanie w Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera i Safari logins w przeglądarce, aby uzyskać do nich dostęp w przyszłości. Przejdź do ustawień przeglądarki i znajdź opcję zapisywania loginS. Następnie usuń je wszystkie. 

Może to umknąć twojej uwadze, ale natychmiastowy dostęp do stron internetowych, z których korzystasz na co dzień, będzie tego wymagał login na inne urządzenie. Tak więc, jeśli usunąłeś ważny login bez wcześniejszego zanotowania go, konieczne będzie zresetowanie hasła. Przed usunięciem jakichkolwiek login, upewnij się, że masz login informacje zapisane gdzie indziej. 

Jeśli używasz konta przeglądarki do synchronizacji danych i historii przeglądania, będą one przechowywane w chmurze. Dlatego po prostu wyloguj się z konta i zresetuj przeglądarkę. 

  • Przywróć ustawienia fabryczne telefonu

Jeśli korzystasz z telefonu przyznanego przez Twoją firmę, przed przekazaniem go przywróć ustawienia fabryczne. Nie wystarczy po prostu ręcznie usunąć wszystko, co się tam znajduje. Przywrócenie ustawień fabrycznych ma na celu wymazanie danych i uniemożliwienie odzyskania danych przez następną osobę. 

Większość ludzi po prostu usuwa dane w aplikacji galerii i uważa, że ​​wszystko zniknęło. Ale jak wyjaśniono w założeniu, telefon to coś więcej niż tylko miejsce do przechowywania zdjęć i filmów. Twoje konto iCloud lub Google to jeden z przykładów tego, co nadal będzie aktywne. Przywrócenie ustawień fabrycznych zapewni, że wszystko dodane przez Ciebie do telefonu zostanie trwale usunięte z urządzenia. 

  • Zresetuj swój komputer

Po utworzeniu kopii zapasowej wszystkich ważnych danych na komputerze nadszedł czas, aby go zresetować. Oto jak zresetować komputer PC lub Mac z systemem Windows: 

  • Windows 10

  1. Kliknij na Start i przejdź do Ustawienia
  2. Iść do Aktualizacja i bezpieczeństwo
  3. W lewym menu kliknij na regeneracja. Teraz kliknij Zresetuj ten komputer przycisk. 
  4. Wybierz Usuń wszystko. (Dzięki temu wszystkie programy i pliki osobiste zostaną usunięte) 
  • macOS

  1. Premiera iTunes
  2. Iść do Konto > Zezwolenia > wybierz Wycofaj autoryzację tego komputera
  3. Wyłącz komputer. 
  4. Teraz, gdy jest całkowicie wyłączony, naciśnij i przytrzymaj Command + R klawisze (Mac z procesorem Intel) lub przytrzymaj Przycisk zasilania przez kilka sekund (Mac z systemem Apple Silicon), podczas uruchamiania. 
  5. Wpisz Narzędzia macOS menu. Następnie kliknij Narzędzie dyskowe
  6. Wybierz pamięć główną, w której jest zainstalowany system macOS. Następnie kliknij wymazać
  7. Upewnij się, że format jest APFS. Teraz potwierdź usunięcie. Poczekaj na zakończenie procesu.
  8. Wróć do Narzędzia macOS menu i wybierz opcję Zainstaluj ponownie system macOS. 

Otóż ​​to. Twój Mac powinien być teraz wyczyszczony. 

Jeśli nie masz uprawnień do przywrócenia ustawień fabrycznych, zleć to działowi IT. 

Wnioski

Jeśli szukasz opcji przechowywania w chmurze, która jest nie tylko duża dla Twoich danych, ale także prywatna, sprawdź Internxt. Otrzymujesz 1 rok 2 TB Internxt bezpłatny plan przechowywania w chmurze przy zakupie każdy FastestVPN Subskrypcja. Jest to dla Ciebie niesamowita wartość, która zapewnia mnóstwo miejsca na tworzenie kopii zapasowych ważnych danych oraz narzędzie chroniące Twoją prywatność w Internecie.

Przejmij kontrolę nad swoją prywatnością już dziś! Odblokuj strony internetowe, uzyskaj dostęp do platform streamingowych i omiń monitorowanie ISP.

Get FastestVPN
Zapisz się do newslettera
Otrzymuj popularne posty tygodnia i najnowsze ogłoszenia od FastestVPN za pośrednictwem naszego biuletynu e-mailowego.
ikona

0 0 głosów
Ocena artykułu

Możesz Również jak

Zapisz się!
Powiadamiaj o
gość
0 Komentarze
Informacje zwrotne w linii
Wyświetl wszystkie komentarze

Zdobądź ofertę życia dla $ 40!

  • Serwery 800 +
  • Prędkości 10 Gb/s
  • WireGuard
  • Podwójna sieć VPN
  • 10 połączeń urządzeń
  • 31-dniowy zwrot pieniędzy
Get FastestVPN