Prywatność w mediach społecznościowych: problemy i ich rozwiązania

Media społecznościowe szturmem zawładnęły naszym życiem. Pod wieloma względami media społecznościowe ułatwiły nam życie, ułatwiając komunikację, łączenie i udostępnianie. Prawie każdy na świecie ma przynajmniej jedno konto w mediach społecznościowych.

Kwestie prywatności w mediach społecznościowych

Konta w mediach społecznościowych wymagają od nas podania podstawowych informacji podczas rejestracji, takich jak data urodzenia i miejsce zamieszkania. Kontynuując korzystanie z usług, gromadzimy wystarczającą ilość informacji, aby naszkicować profil o nas.

Możemy zdecydować, że nie będziemy udostępniać naszym odbiorcom niektórych wrażliwych danych. Problem z mediami społecznościowymi polega jednak na gromadzeniu danych przez serwis.

Kwestie prywatności w mediach społecznościowych obejmują dostęp programistów do naszych prywatnych informacji.

Co to są media społecznościowe – czy są całkowicie bezpieczne?

Media społecznościowe to liczne strony internetowe lub aplikacje, które umożliwiają użytkownikom interakcję z innymi użytkownikami i udostępnianie dowolnych treści w sieciach społecznościowych.

Wielu z nas zadaje sobie pytanie, czy korzystanie z mediów społecznościowych jest całkowicie bezpieczne? Twoje obawy dotyczące mediów społecznościowych i prywatności są w pełni uzasadnione, biorąc pod uwagę, że użytkownik udostępnia w Internecie wszystkie swoje dane osobowe i prywatne; mają prawo martwić się, czy ich dane są w dobrych rękach.

Media społecznościowe i ich ustawienia prywatności są całkiem solidne; mają jednak luki.

Te luki mogą prawdopodobnie doprowadzić do naruszenia Twojej prywatności i stać się dla Ciebie poważnym problemem. Jakie są obawy dotyczące prywatności w mediach społecznościowych? Czytaj dalej aby się dowiedzieć.

 

Kwestie prywatności w mediach społecznościowych

Hakowanie lub podszywanie się pod inne osoby

Sieci społecznościowe są łatwym celem dla internetowych przestępców. Hakerzy mogą naruszyć Twoje konta w mediach społecznościowych, a ponieważ każdy, kto ma dostęp do Twojego konta e-mail, może uzyskać dostęp do zarejestrowanych na nim kont w mediach społecznościowych. Podobnie, jeśli jest to ktoś, kogo znasz i poprawnie odpowie na wybrane przez Ciebie pytania zabezpieczające, to również może zapewnić mu bramę do Twojego konta. Niektórzy mogą to zrobić, aby wykraść twoje informacje i wyrządzić ci krzywdę, a inni spamerzy zazwyczaj włamują się na konta, próbując rozprzestrzenić złośliwe oprogramowanie i wirusy za pośrednictwem twojego konta osobistego, ponieważ jest to mniej podejrzane.

Myślistwo

Ludzie wokół ciebie mogą nie zawsze chcieć dla ciebie jak najlepiej; niektórzy mogą być w pobliżu, szukając odpowiedniej okazji do uderzenia. Ponieważ większość z nas przesyła prawie wszystko online, przy regularnym sprawdzaniu lokalizacji, bardzo łatwo jest dowiedzieć się o tym następnej osobie gdzie jesteś lub co robisz. Podobnie, nawet programiści mediów społecznościowych mogą zgodzić się na udostępnianie twoich prywatnych informacji aplikacjom lub programistom stron trzecich, co również może prowadzić do niekorzystnej sytuacji.

Cybernękanie/nękanie

Podobnie zawsze mądrze jest uważać na ludzi, których masz blisko siebie. Media społecznościowe są ostatnio jednym z największych forów cyberprzemocy i nękania. Ponieważ trolling online stale zyskuje na popularności, niektórzy ludzie często zapominają o swoich ograniczeniach i zaczynają celowo ranić innych.

W takich przypadkach, gdy domniemany prześladowca/napastnik uzyska dostęp do twoich kont, może udostępnić twoje prywatne informacje opinii publicznej i upokorzyć cię w wybrany przez siebie sposób.

Obawy związane z ustawieniami lokalizacji

Ponieważ większość z nas uzyskuje dostęp do naszych aplikacji społecznościowych za pośrednictwem smartfonów, często zapominamy, że nasze telefony przechowują naszą lokalizację w regularnych odstępach czasu i jak zapewne zauważyłeś, wiele aplikacji prosi o dostęp do Twojej lokalizacji.

Jednak nawet jeśli nie proszą o pozwolenie, w pewnych sytuacjach nasza lokalizacja może zostać ujawniona.

Kolekcja danych

Czy czasami natkniesz się na bardzo trafną reklamę, tak jakby ta konkretna reklama była stworzona specjalnie dla Ciebie? Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że Twoja platforma społecznościowa lub aplikacja śledzi Twoje działania, co stanowi naruszenie Twojej prywatności.

Wiele aplikacji mediów społecznościowych monitoruje Twoją aktywność w profilu, zbiera informacje o Twoich zainteresowaniach, polubieniach i antypatiach, a następnie tworzy dla Ciebie spersonalizowaną obsługę.

Reklamy mogą brzmieć nieszkodliwie, ale fakt, że ktoś gromadzi informacje o Twojej aktywności związanej z przeglądaniem innych witryn, powinien być dla Ciebie niepokojący. Wskazuje to, że nawet Twoja prywatna aktywność online nie jest prywatna, a wszystko, co robisz w mediach społecznościowych, jest widoczne dla twórców aplikacji i gromadzone w celu tworzenia lepszych kampanii marketingowych.

Jak można zapobiegać naruszeniom prywatności?

Polityka prywatności mediów społecznościowych jest dość myląca, jeśli nas o to poprosisz, i może wyrządzić ci znaczną szkodę. Jeśli jednak zastosujesz kilka podstawowych środków zapobiegawczych, możesz przynajmniej zminimalizować ryzyko naruszenia prywatności lub bezpieczeństwa.

Oto jak możesz się chronić:

Nie używaj aplikacji społecznościowych w sieciach publicznych

Sieci publiczne są podatne na ataki hakerów. Zawsze istnieje ryzyko, że potencjalny haker będzie monitorował Twoją aktywność. Hakerzy mogą konfigurować fałszywe punkty dostępu Wi-Fi, kierować cię do innej witryny i nakłaniać do wpisania danych uwierzytelniających na fałszywym login strona.

Przestań udostępniać lokalizację w takich aplikacjach

Najmądrzejszym posunięciem jest wyłączenie geolokalizacji w aplikacjach społecznościowych, nawet jeśli aplikacja prosi o pozwolenie na dostęp do lokalizacji, nie zezwalaj, dopóki nie będzie to konieczne. Udzielenie dostępu do swojej lokalizacji może prowadzić do prześladowania i nękania.

Włącz uwierzytelnianie dwuskładnikowe

Uwierzytelnianie dwuskładnikowe to funkcja prywatności, która jest bardzo przydatna w przypadku takich platform mediów społecznościowych. Zawsze powinieneś włączać uwierzytelnianie dwuskładnikowe dla wszystkich swoich aplikacji. W ten sposób zawsze zostaniesz poinformowany, jeśli ktoś inny niż ty spróbuje się zalogować. Za każdym razem, gdy spróbuje login zostanie wykonany, otrzymasz kod na swój telefon lub e-mail, który należy wprowadzić w login ekranu, upewniając się, że nikt poza tobą się nie loguje.

Nie umieszczaj wszystkiego w Internecie

Chęć informowania obserwujących o wszystkim, co robisz i publikowania postów o wszystkim, co nowe w Twoim życiu, jest zrozumiała; jednak nie za mądry. Udostępnianie jest całkowicie uzasadnione, ale zawsze należy pamiętać o tym, co udostępniają, ile udostępniają i czy udostępniane informacje mogą być w jakikolwiek sposób wykorzystane przeciwko nim.

Nadmiar informacji może łatwo doprowadzić do prób hakowania lub prześladowania, dlatego zawsze należy uważać na publikowane informacje.

Wnioski

Media społecznościowe są częścią naszego codziennego życia, przynajmniej możemy z nich korzystać w sposób odpowiedzialny i rozwiązywać problemy związane z prywatnością w mediach społecznościowych. Mamy nadzieję, że pomogło Ci to zdać sobie sprawę z kilku wad związanych z rejestracją konta w mediach społecznościowych i że postępowałeś zgodnie z naszymi krokami, aby podjąć odpowiednie środki zapobiegawcze.

Przejmij kontrolę nad swoją prywatnością już dziś! Odblokuj strony internetowe, uzyskaj dostęp do platform streamingowych i omiń monitorowanie ISP.

Get FastestVPN
Zapisz się do newslettera
Otrzymuj popularne posty tygodnia i najnowsze ogłoszenia od FastestVPN za pośrednictwem naszego biuletynu e-mailowego.
ikona
1 1 głosować
Ocena artykułu

Możesz Również jak

Zapisz się!
Powiadamiaj o
gość
0 Komentarze
Informacje zwrotne w linii
Wyświetl wszystkie komentarze

Zdobądź ofertę życia dla $ 40!

  • Serwery 800 +
  • Prędkości 10 Gb/s
  • WireGuard
  • Podwójna sieć VPN
  • 10 połączeń urządzeń
  • 31-dniowy zwrot pieniędzy
Get FastestVPN